Vereniging Ons Amsterdam

Vereniging Ons Amsterdam
voor kunst & historie, cultuur & architectuur

Kom naar onze lezingen over Amsterdam en ga mee op excursie!

Ons Amsterdam Foto 1De Vereniging Ons Amsterdam stelt zich ten doel de kennis over Amsterdam in de meest ruime zin te bevorderen. Dit doet zij door middel van lezingen en excursies waarin facetten van de rijke culturele geschiedenis van Amsterdam belicht worden. Daarnaast besteedt de vereniging ook ruime aandacht aan de ontwikkelingen in kunst en cultuur, historie en architectuur in onze prachtige stad.

De vereniging is opgericht in 1949 en heeft 1400 leden. Zij kent vier afdelingen, die elk een eigen programma verzorgen. De afdeling Zuid houdt haar lezingen in het Huis van de Wijk Lydia en wel in de benedenzaal op elke tweede donderdagavond van de maand.

Aanvang: 20.00 uur. Entree: Gratis voor leden, gasten betalen € 5,00.

 

Vermelding lezingenprogramma 2e halfjaar 2019

Donderdag 12 september: “Geschiedenis van de Oostelijke Eilanden” door Gerard van Gelswijck
Van oudsher was de scheepsbouw geconcentreerd aan de oostkant van de stad. Dit omdat de schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam kwamen. De eerste haven was het Damrak, maar de toenemende handel had meer ruimte nodig.

Donderdag 10 oktober: “Het Pilgrim Fathers Complot” door Jeroen Windmeijer
De Leidse schrijver en antropoloog Jeroen Windmeijer zal in zijn lezing vertellen over de totstandkoming van zijn drie goed verkochte romans. Vrij Nederland oordeelde: “Windmeijer toont meer respect voor religie dan Dan Brown in zijn Da Vinci Code.

Donderdag 14 november: “De Proosdijlanden, het ontstaan van De Ronde Venen” door Peter van Golen
Spreker vertelt over de geschiedenis van 10.000 jaar De Ronde Venen, geografisch en demografisch. De gemeente wordt nu gevormd door de woonkernen Baambrugge, Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis.

Donderdag 12 december: “De Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten (1566-1568)” door Sander Wassing
Voor de inwoners van Amsterdam was de onrust rondom de Beeldenstorm niet ver weg. In juli 1566 vonden enkele opruiende hagenpreken plaats buiten de poorten van de stad. Op 23 augustus 1566 sloegen beeldenstormers o.a. toe in de Oude Kerk en in de Nieuwe Kerk.

 

Ons Amsterdam Foto 2Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Meer info: Dini de Braal
Tel.: 0207703659
Email:  arendinadebraal@gmail.com

Zie ook onze website www.onsamsterdam.info