Buurtonderneming

Buurtonderneming

ARCHIEF

December 2016

 

Eind 2016 had zich een Initiatiefgroep Buurtcentrum Lydia gevormd. Vrijwilligers die op zoek waren naar bewoners van Amsterdam-Zuid die zich zouden willen en kunnen inzetten voor de ontwikkeling van Lydia tot een zelfstandige sociaal-culturele buurtonderneming. Hieronder hun oproep:

Lydia is al meer dan 30 jaar een sociaal-cultureel buurtcentrum in het karakteristieke Huize Lydia aan het Roelof Hartplein 2a in Amsterdam Oud-Zuid.
Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat biedt het ruimte aan goed bezochte en laagdrempelige activiteiten. Van cursussen of workshops voor alle leeftijden en op allerlei gebied tot koffie/lunch- en maaltijdgelegenheid. Van concerten, taallessen en bijeenkomsten tot diverse culturele podia (zie hier voor een overzicht). Gemiddeld ontvangen wij zo’n 1600 bezoekers per week.

Door bewoners

Al die activiteiten worden georganiseerd door bewoners voor bewoners. De  overkoepelende organisatie is in handen van twee betaalde krachten en de uitvoering komt tot stand met hulp en inzet van vele betrokken vrijwilligers. Nu nog ligt de regie van dit alles bij een professionele welzijns-organisatie, maar op termijn zal dat, door een zich terugtrekkende overheid, moeten gaan veranderen.

Naar een zelfstandig buurtcentrum

Daarom wil de initiatiefgroep Lydia ontwikkelen tot een zelfstandig eigentijds sociaal-cultureel buurtcentrum, met inzet van actief meedenkende  en ondernemende buurtbewoners en gebruikers. Een buurtcentrum waar buurtbewoners van alle leeftijden zich thuis voelen. Waar activiteiten worden georganiseerd die actueel, informatief, ontspannend en verbindend zijn. En waarin commercieel en sociaal ondernemerschap (kunnen) samengaan.
Om dat te kunnen realiseren  zijn we opzoek naar versterking van de gelederen.

Daarom deze oproep: we hebben u nodig!

  • Bent u gebruiker, betrokken buurtbewoner of anderszins geïnteresseerde?
  • Heeft u tijd, expertise op een bepaald gebied, ideeën over het aanbod, ervaring op het gebied van kleinschalig ondernemerschap?
  • En wilt u een bijdrage leveren op het gebied van bijvoorbeeld financiën, wetgeving, groepsbegeleiding, opbouwen van netwerken, administratie of horeca?

Dan nodigen wij u graag uit om contact op te nemen met de Initiatiefgroep Buurtcentrum Lydia i.o. Bij voorkeur per e-mail naar info@huisvandewijklydia.nl

Contactpersoon: Mariska van der Werf